Ahad, 26 Ogos 2012

Puteri Baru Saya :-)

Nur Raina Khadeeja binti Mohamad Rafie
9 Ogos 2012

Soon after birth
Sebelum balik kakak nurse make up kan dulu

Saya dah balik!!
Maka dengan kehadiran puteri baru ni lengkaplah sudah team Powerpuff Girl aku...selamat berjuang Buttercup, Blossom dan juga Bubble!

Selasa, 26 Jun 2012

sekaligus

ISHQI RAFIQIN -9 JUN 2006






PUTRI RAUDHAH -17 JUN 2009

Happy Birthday sayang....Mama love u both.  Muahhhh....

Jumaat, 25 Mei 2012

Intan nak pindah jauh....

Malam isnin pukul 3 pagi...intan tiba-tiba tersedar dari tidur.  Terus menangis.  Intan cakap kat mama yang intan sakit kepala.  Sakit sangat.  Sambil nangis sambil Intan tepuk-tepuk belakang kepala.  Mama bangun dan mama usap-usap kepala intan sampai intan terlena semula.  Mase Intan tido tu Intan meracau, dia cakap setiap apa yang Intan main dengan adik dengan kakak dia siang tadi.  Adik...kakak...taknak...nanti mama tak bagi..macam tula ape yang Intan racaukan.  Tibe-tiba mama terasa yang Intan basah.  rupa-rupanya Intan terkencing atas tilam.  Tapi Intan diam aje.  Mama kejut Intan pun Intan tetap diam.  Mama cakap, Intan bangun tukar baju.  Baju Intan dah basah ni....tapi Intan tetap diam.  Mama cakap lagi, Intan mama tak marahla, meh kita tukar baju.  Mama angkat Intan dan bawak pegi toilet utk bersihkan Intan dan tukar baju.  Intan tetap diam.  Tak cakap ape-ape..lepas tu Intan tido semula..

Pagi tu badan Intan mula hangat.  Intan demam.  Mama dengan ayah bawa gi klinik.  Suhu badan Intan 38 dan doktor masukkan ubat SUPP dubur.  Balik rumah Intan baring depan tv.  Intan tertidur.  Suhu badan Intan kembali normal.  Tengahari tu nenek datang sebab Intan cakap dia rindukan nenek.  Nenek urut-urut Intan. 

Isnin pukul 7 petang lepas minum susu intan tertidur.  Mama duduk sebelah Intan.  Tiba-tiba Intan tercungap-cungap.  Mama panik mama terus angkat Intan nak bawa ke klinik.  Mase mama angkat Intan tu Intan terus tak sedarkan diri.  Kuku kaki dan tangan Intan kebiru-biruan.  Mama lemah.  Intan, sebelum ni Intan tak pernah demam macam ni.

Intan dibawa ke klinik, smpai klinik doktor terus refer Intan ke Hospotal sebab keadaan Intan terlalu lemah.  Intan dibawa ambulan ke hospital selayang.  Sampai hospital, Intan dibawa ke ICU. Doktor tanya kat mama macam mana Intan boleh pengsan. Dia ade terjatuh atau ape-ape ke..Mama cakap takde.  Setelah scan dibuat, Doktor sahkan Intan menghidap ketumbuhan otak dan ketunbuhan itu berada di sebelah saraf.  Ketumbuhan tu membesar terkena saraf dan saraf pula pecah.  Intan berada pada tahap paling kritikal.  Terduduk mama dan ayah saat dapat tahu berita itu.  Intan...kenapa langsung tiada tanda yang Intan sakit.  Intan macam kanak-kanak perempuan normal yang lain.  Dia cuma 4 tahun.

Pagi rabu doktor minta mama buat keputusan.  Doktor kata Intan hanya bergantung pada mesin sementara semua organ-organ dalamannya telah berhenti berfungsi.  Sepakat berbincang dengan ahli keluarga, mama buat keputusan untuk buat solat hajat dan istikharah pada malam rabu tu, untuk minta petunjuk daripada-Nya.  Saat mama berehat di bilik menunggu, jam 4.50 petang, Doktor call mama minta mama masuk ke icu..masa mama melangkah masuk, nurse dah tunggu mama di pintu..nurse cakap, sabar puan, adik Alya Raihanah telah tiada.  Mama...  tiada linangan air mata, mama redho..Intan pergi kembali kepada Maha Pencinpa-Nya.

Pagi khamis, Intan selamat dibumikan di tanah perkuburan Islam sri gombak.  

Intan,
sungguh sekejap Intan dipinjamkan kepada kami.
Tentu adik dan kakak Intan rindukan Intan.
Intan anak yang baik.
Tak pernah sakit. Langsung tak menunjukkan tanda yang Intan sakit.
Bibik Yan akan sentiasa rindukan Intan.  Intan anak saudara bikyan yang paling baik.  Semoga Intan aman di sana.  Kami semua saaaayang Intan.

Mama teringat...
Intan pernah cakap kat mama..
Mama, Intan nak pindah.
Mama tanya, Intan nak pindah mana?
Intan jawab, Intan nak pindah jauh-jauh..rumah Intan cantik sangat.

Intan masa raya tahun lepas.






Isnin, 14 Mei 2012

Fun4kids @ Mahkota Parade

Dah namenye Fun4kids jadik memang funnye khas untuk kids sahaje.  Mak-mak dengan bapak-bapak kids sila dok tepi perati je anak korang main air.  Aku rase tempat ni sesuai untuk mak-mak yang nak gi shopping, tapi leceh bawak anak-anak, maka silalah parkingkan anak korang kt sini ye jadi bolehla shopping dgn girangnye.  Tapi nak tinggal anak-anak kt sini pun mesti dengan pengawasan orang dewasa.

Sebelum mandi kasi kenyangkan dulu perut ini budak.  Soru kat Seoul Garden.  Ni dia tgh acah2 nak sepit tangan mak dia ngan crab.  Hek eleh bajet mak takut crab tu masuk mulut mak sekali kunyah je hancur der.

Ini bapak budak.
Bila perut sudah kenyang baru bleh masuk sini---->


Murah je sekali masuk Rm3 sorang.  Parents takyah bayar.  Tempatnye pun ala-ala je tapi bolehla untuk budak2 kan.  Itu je pun gambar yg ade.  Dah.  Senangnye penutup aku.

Rabu, 2 Mei 2012

Seminggu kat kampung

Terpaksa cutikan dak kakak seminggu sebab nak jaga atok dgn nyai yang tak berapa sihat sejak balik umrah haritu.  Since dorang tinggal berdua ni, takde sape nak tgkkan kalau dorang takleh bangun ke ape nak gi klinik pun takde orang nak antarkan jadi akulah yang jaga dorang.  Alhamdulillah kesihatan makin pulih mungkin sebab penat n perubahan cuaca kot tu yang buat dorang tak sihat tu.  Dan sekarang ni aku plak yang sakit kepala plus batuk plus lemah lemah badan.....sian aku!


Ahad, 22 April 2012

Omak abah den dah pulang..yey..yey

Sepatutnya arrival kul 5.40 a.m pagi sbtu tu tapi sebab katebang delay, dorang dijangka sampai kul 8.05 a.m..jadi kitaorg pn sebab dh smpai awal gi le melantak dulu kt apekebenda nama food court tu Food Garden kot.

wajah-wajah bahagia anak2 aku n anak2 sedara aku..
Dah sudah makan cepat-cepat pegi kt arrival hall.  Dalam hati berdebar-debar mengalahkan mase laki aku nak masuk minang dulu.  Bila nampak je kelibat mak abah wehuu rase cam nak jerit-jerit panggil...begitu gayat dan jakunnya aku terus angkat tangan lambai-lambai kat dorang..

Berbaju merah tu abang aku.  Cepat-cepat pegi kt mak abah nak tolak beg-beg tu seme kan berat.  Dak kakak pn berlari nak pegi peluk nyai..suka sangat kekdahnye.


Tapi tiba-tiba je hati jadi sayu bila nampak bapak wo@ atuk aku duduk kat wheel chair smbil dahi berbalut..

Jatuh due to kurang darah pitam dan kne admitted hospital lagi kene jahit 9 stitches..
Mak cerita bapak wo jatuh kat toilet tapi dia boleh bangun pegi kat katil baring tak bagi tau sape-sape padahal abah pakcik n cousin aku ade je sekali kat situ.  Dapat tau bapak wo jatuh mase dia nak pegi toilet lagi sekali and pitam mak terus meraung tak ingat semua orang dtg kat bilik bapak wo mase tu.  Terus bawa ke hospital.  Mase tu kat Madinah kene plak hari rabu hari jumaat diorang nak balik dah mak buat sembahyang hajat mintak supaya bapak wo sihat takut kene tahan lama kat hospital alhamdullilah hari khamis tu bapak wo discharge mak kata syukur sangat sebab boleh bawak bapak wo balik kalau tak, ade kemungkinan bapak wo kene tinggal kat hospital madinah and one of them kene stay jaga bapak wo.

abah tengah tunggu limo datang jemput
Aku plak merungut mane limo warne putih ni lambat sangat.
hah ni dalam limo dengan driver yg bawak cam hampeh suka sangat ikut bontot kete depan dekat-dekat sampai tegolek jatuh kebawah dak adik yg tengah tido kat seat belakang. 

Jumaat, 13 April 2012

Mohon Selamat Semuanya..Amin!

sebelum kelua rumah

sebelum ke klia

sebelum masuk pintu berlepas

sebelum naik plane

sebelum balik
**babai mak, abah, bapak wo, paman jumadi, bibik sal and pali...semoga dipermudahkan segala urusan..amin..hoih sedih ni!..lap air mata!