Khamis, 6 Oktober 2011

Sabak Bernam

Ni gambar mase kitaorang balik mase raya aritu..Rumah bibik kepada laki aku.  Owh kepada yang bukan berbangsa jawa tu bibik tu stand for makcik ye..bukan bibik-bibik pembantu rumah kang kecik plak ati makcik-makcik kat luar sana termasukla aku sebab anak-anak buah aku semua panggil aku bibik yan...sweet kan...Bibik Yan!.hehehe...

Rumah bibik ni kelilling dia sawah padi...jamban pun kat luar uma...kira kalau korang buka pintu jamban je terbentang la sawah padi saujana mata memandang.  Lepas berry boleh cuci mata..hehe..

Aku suka kalau balik sini...depan uma ade tali air boleh berkubang sambil tangkap ikan puyu..memang mendamaikan..uma plak style tinggi-tinggi semua.  Sukala anak-anak aku turun naik tangga.

Halaman rumah bibik.




Saujana mata memandang.
Geng baju oren.  Dah macam kumpulan nasyid plak.
Tengok tengok laki aku..tengah menyodok ikan puyu.jakun sangat la kan.

Ape yang syoknya kalau balik sini mesti ngomong jowo.  Budak kecik-kecik pun ngomong jowo gak tau.  Aku pun nak train anak aku gak lah jadi takdela pupus bahasa jowo no nanti kan.  Papa, lepas ni kita ngomong jowo yo, men anak eh ngertos!

2 ulasan:

  1. wah ngomong jawa tu yg best! hihi

    BalasPadam
  2. rindu kt nenek plak...raya taun ni tk dpt balik sg besar....huuu....

    BalasPadam